Get Adobe Flash player

ums-7515Kolejna już - XVIII edycja konkursu pn. "Nasze sandomierskie - kulinaria regionalne" odbyła się 20 września na dziedzińcu Zamku Królewskiego w Sandomierzu. Motywem przewodnim imprezy, która wpisała się na stałe w kalendarz wydarzeń sandomierskich, były słodkie wypieki – ciasta regionalne.

Przedstawiciele miast i gmin powiatu sandomierskiego (Dwikozy, Koprzywnica, Samborzec, Sandomierz oraz Zawichost) zaprezentowali przed komisją jurorską oraz zgromadzoną publicznością wytypowany do konkursu słodki produkt kulinarny. Jurorzy oceniali nie tylko walory smakowe ciast, ale również, co jest bardzo istotne, ich pochodzenie regionalne, dobór składników, przyjętą technikę wykonania, formę prezentacji oraz estetykę gminnych stoisk.

Zwycięzcą tegorocznej edycji konkursu została Gmina Koprzywnica, która przygotowała ciasto burocorz - wykonane z buraka cukrowego, mąki, jajka, drożdży, soli i wody. Przedstawiciele gminy zostali uhonorowani przez Anetę Przyłucką sekretarza Miasta Sandomierza główną nagrodą w postaci Srebrnej Chochli.

Konkurs odbył się pod patronatem: Piotra Glińskiego Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Andrzeja Bętkowskiego Marszałka Województwa Świętokrzyskiego, Marcina Marca Burmistrza Sandomierza oraz Marcina Piwnika Starosty Powiatu Sandomierskiego.


Źródło i zdjęcia: www.sandomierz.pl