10.jpg
Zabawa_sylwestrowa_-31.XII_2O21r_0261.jpg
previous arrow
next arrow
Shadow

1Już po raz czwarty Panie z Klubu Seniora reprezentowały gminę Sandomierz w XX edycji konkursu "Nasze sandomierskie-kulinaria regionalne", który odbył się 2 września 2023 r. na dziedzińcu Zamku Królewskiego w Sandomierzu. Tematem przewodnim tegorocznych zmagań była „kapusta kiszona w potrawach regionalnych”. Uczestnicy konkursu rywalizowali ze sobą, starając się przygotować potrawy, których główny składnik stanowiła kapusta kiszona. Nagrodę główną, znaną jako "Srebrna Chochla", która była celem i motywacją dla wszystkich uczestników tradycyjnie, jak co roku ufundował Marcin Marzec burmistrz

Sandomierza. W tegorocznej edycji konkursu w jury zasiedli: Iwona Łukawska kustosz Muzeum Zamkowego w Sandomierzu oraz Barbara Sroczyńska i Zofia Wydro przedstawicielki zespołu obrzędowego „Lasowiaczki”.

Gościem specjalnym, który dołączył do grona jury był Mateusz Gessler – ceniony kucharz z wieloletnim doświadczeniem w branży gastronomicznej, właściciel i szef kuchni w wielu restauracjach, w tym w Warszawie. Jego lokale gastronomiczne słyną z wysokiej jakości kuchni, innowacyjnych dań i ekskluzywnego wnętrza. Zyskał ogromną popularność dzięki swojemu udziałowi w programach telewizyjnych poświęconych kulinariom. Był m.in. jednym z jurorów w polskiej edycji programu "MasterChef", gdzie dzielił się swoją wiedzą i doświadczeniem z uczestnikami. Mateusz Gessler jest również ambasadorem kuchni polskiej zarówno w kraju, jak i za granicą. Promuje polskie potrawy i składniki, doceniając bogactwo smaków dostępnych w rodzimej kuchni.

Głównym punktem wydarzenia była prezentacja wytypowanych produktów kulinarnych z obowiązkowym składnikiem przed komisją jurorską oraz zgromadzoną publicznością. Przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszeń doskonale wykorzystały okazję, aby pokazać różnorodność i kreatywność potraw przy użyciu kapusty kiszonej.

Jury przywiązywało dużą wagę do różnych aspektów potraw. Oceniano regionalne pochodzenie, sposób prezentacji, wygląd dania, dobór składników, sposób ich wykonania, indywidualne walory smakowe, prezentację oraz estetykę gminnych stoisk.

Podczas konkursu zgromadzona publiczność i zaproszeni na wydarzenie goście mogli spróbować lokalnych smakołyków przygotowanych przez delegacje gmin, a także poznać smaki, których dotąd nie znali.

W tym roku w konkursie wzięło udział 7 gmin powiatu sandomierskiego:

  • Gmina Dwikozy
  • Gmina Łoniów
  • Gmina Obrazów
  • Gmina Samborzec
  • Miasto Sandomierz
  • Gmina Wilczyce
  • Miasto i Gmina Zawichost

Po burzliwych obradach jury wyłoniło zwycięzcę. „Srebrna Chochla” powędrowała do Gminy Obrazów.

Jubileuszowa edycja konkursu "Nasze sandomierskie - kulinaria regionalne" była wyjątkowym świętem kuchni regionalnej, promującym unikalne smaki i tradycje związane z kapustą kiszoną. To wydarzenie nie tylko zachęcało do eksperymentowania w kuchni, ale także budowało więzi między gminami w regionie sandomierskim poprzez wspólną pasję kulinarną.

Serdecznie gratulujemy zwycięzcom oraz wszystkim przedstawicielom gmin, którzy wzięli udział w konkursie!

Źródło i zdjęcia: www.sandomierz.pl